Вплив цифровізації на трансформацію бізнес-моделей у традиційних галузях економіки - Васильєва, Надія Борисівна; Нижниченко, Яніслава Євгенівна; Заболотна, Олена Степанівна (Академічні візії, 2024)
Цифровізація впливає на всі складові бізнес-моделей, змінюючи способи ведення бізнесу, взаємодії з клієнтами, партнерами, органами влади та іншими зацікавленими сторонами. Впровадження технологій у діяльність підприємств забезпечує конкурентні переваги, додаткові доходи та оптимізацію операційних витрат за рахунок підвищення продуктивності, скорочення обсягів необхідних трудових ресурсів та заміни ручних операцій на автоматизовані процеси виробництва. У статті досліджуються наслідки впливу процесів цифровізації на трансформацію основних складових елементів бізнес-моделі підприємств традиційних галузей економіки. В роботі представлено основні зміни складових бізнес-моделі, які зумовлені інтеграцією технологій, розглянуто практику модернізації цих складових підприємствами традиційних галузей економіки (аграрної, транспорт та логістика, переробка відходів, торгівлі, банківського сектору). Ідентифіковані позитивні наслідки впливу цифровізації на бізнес-діяльність: розвиток співробітництва, пов’язаного з впровадженням технологій, створенням мережі, об’єднань підприємств, які сприяють інтеграції технологій; скорочення операційних витрат в результаті зміни бізнес-діяльності, підвищення рівня продуктивності праці, скорочення витрат на людські ресурси; створення інноваційних продуктів, послуг, зміну технологічних процесів, процесів транспортування, складування, обробки тощо. Значно пришвидшуються процедури проведення транзакцій, спрощуються процеси проведення маркетингових досліджень, взаємодії зі споживачами за рахунок цифрових інструментів комунікації тощо. В результаті наведених вище переваг компанії збільшують обсяги доходів, оптимізують структуру витрат за різними напрямками діяльності. Не зважаючи на ряд переваг, підприємства, які інтегрують технології, стикаються зі зростанням витрат на придбання, підтримку, обслуговування технологій, потребою у витратах на оплату праці ІТ-фахівців, послуг компаній ІТ-сектору. Практична значимість результатів дослідження полягає у висвітленні практики цифровізації складових бізнес-моделей підприємств традиційних галузей економіки.