Адвокатська етика під час воєнного стану: реалізація захисту прав і свобод людини - Лаврівський, Вадим Вадимович; Ель Гуессаб Карім,; Білокопитова, Ніна Іванівна (Академічні візії, 2024)
У статті досліджуються питання адвокатської етики під час воєнного стану та проблеми реалізації прав людини в Україні в умовах війни з рф, яка спричинила серйозні, масові порушення прав людини. У статті констатується, що інститут адвокатури є одним із найважливіших інститутів захисту прав і свобод людини, також адвокатура виконує функцію держави, не будучи державним органом; Наголошується, що авторитетність адвоката має визначатися не тільки професіоналізмом, але й моральними якостями. Аналізуються питання щодо прав людини, які можуть та не можуть бути порушені чи обмежені під час війни. Резюмується, що у сучасних судах не встановлюється істина, а встановлюється доведеність чи недоведеність вини. Метою даної статті було дослідження тенденції розвитку діяльності інституту адвокатури, визначення ролі адвокатської етики у захисті прав людини, проблеми прав і свобод людини та громадянина під час дії воєнного стану. За методологічну основу дослідження взято загальнонаукові принципи: термінологічний, пізнавальний; метод аналізу, синтезу зовнішніх умов існування та функціонування інституту адвокатури та інші підходи до осмислення реалізації прав та свобод людини.