Еволюція філософсько-правових ідей щодо співвідношення публічного та приватного права в західній правовій думці в період критики дихотомії права - Андріюк, Володимир Володимирович; Питльована, Вікторія Павлівна (Академічні візії, 2024)
В статті здійснено системний аналіз еволюції філософсько-правових ідей щодо співвідношення публічного та приватного права в західній правовій думці періоду критики дихотомії права (кінець XIX – початок XXI століття). Актуальність дослідження обумовлена фундаментальним характером проблеми поділу права на публічне та приватне для розуміння сутності позитивного права, його структури та механізму функціонування, а також недостатньою дослідженістю історико-теоретичних аспектів еволюції філософсько-правових ідей. На основі аналізу праць провідних представників західної правової думки досліджуваного періоду (Г. Елінек, О. фон Гірке, Л. Дюгі, О. Маєр, Г. Радбрух, А.В. Дайсі, Р. Паунд, Л.Л. Фуллер, Г. Кельзен, Ф.А. фон Гаєк та ін.) простежено трансформацію концептуальних підходів до розуміння співвідношення публічного та приватного права. Виявлено, що еволюція філософсько-правових ідей характеризується поступовим подоланням жорсткого протиставлення цих підсистем права та формуванням уявлень про їх нерозривний зв'язок, взаємодію та взаємопроникнення. В статті показано, що вже наприкінці XIX – на початку XX століття поряд зі збереженням традиційного протиставлення публічного та приватного права з'являються перші критичні оцінки такого розмежування, наголошується на його історичній та соціальній відносності. Встановлено, що в першій половині XX століття відбувається системна критика традиційного бачення співвідношення публічного та приватного права, яка відображає глибший сумнів у можливості провести чітку межу між цими підсистемами позитивного права. Друга половина XX століття характеризується подальшим переосмисленням традиційної дихотомії на тлі посилення ролі держави в економічній та соціальній сферах, процесів правової конвергенції та глобалізації. В результаті дослідження обґрунтовано, що сучасна західна правова думка демонструє плюралізм підходів до співвідношення публічного та приватного права – від повного заперечення цього розмежування до спроб його переосмислення в нових умовах, а еволюція філософсько-правових ідей щодо співвідношення публічного та приватного права відображає більш широкі зміни в розумінні ролі права в суспільстві, функцій держави та природи правових відносин, базується на визнанні складності та багатовимірності правових явищ.