Прийняття рішення в умовах невизначеності у ланцюгах постачання - Гірна, Ольга Богданівна (Академічні візії, 2024)
У представленій статті розглянуто сутність невизначеності в ланцюгу постачання в розрізі теоретико-методологічних та прикладних аспектів. Наведено історичний ракурс самого поняття «невизначеності». Окреслено три ключові типи невизначеності: успадковані характеристики, характеристики системи, зовнішні фактори. Представлено вплив невизначеності на ланцюги постачання через різні рівні прийняття рішення. Особливий акцент зроблено на Bullwhip-ефекті, причиною якого є неузгодженість дій між учасниками ланцюга постачання та недостатній обмін інформацією. Розкрито негативні наслідки Bullwhip-ефекту. Підкреслено актуальність виникнення вузьких місць в процесі невизначеності. Для прийняття рішень в умовах невизначеності в ланцюгу постачання в розрізі практичного аспекту здійснено розрахунок за такими критеріями: Лапласа, Вальда, Севіджа, Гурвіца та представлено оптимальну стратегію.