Каузальність міграційних втрат і потенціалу соціально-економічного відновлення України: лагове моделювання - Мульска, Ольга Петрівна (Академічні візії, 2024)
В умовах війни Україна зазнала значних втрат фінансово-виробничого, інвестиційно-інноваційного, людського потенціалів, які є критично важливими як для підтримання економічної стійкості країни та її регіонів у поточний період, так і для соціально-економічного відновлення територій у поствоєнний період. Метою статті є здійснення лагового моделювання взаємозв’язку міграційних втрат і потенціалу соціально-економічного відновлення країни. Потенціал соціально-економічного відновлення представлено як шестикомпонентну систему (фінансовий, виробничий, демографічний, трудовий, інтелектуально-інноваційний і підприємницький потенціали). На основі моделювання динамічних взаємозв’язків між компонентами потенціалу та обсягами міграції молоді (15–34 років) визначено вплив міграційних втрат на соціально-економічне відновлення. Встановлено, що міграційні втрати негативно впливають на продуктивність праці та демографічний потенціал із часовим лагом 2–3 роки; мають реверсний вплив на інноваційний і підприємницький потенціали; зростання міграційного капіталу сприяє збільшенню фінансового потенціалу країни. Доведено, що потенціал і темпи економічного зростання (ВВП у розрахунку на одну особу) мають комплементарний лаговий взаємовплив (наприклад, зростання демографічно-трудового потенціалу на 1 % сприяє підвищенню соціально-економічного відновлення на 1,7 в.п. у першому лагу та на 4,1 в.п. у другому). Аргументовано, що новий методичний підхід до дослідження каузальності міграційних втрат і потенціалу соціально-економічного відновлення країни слугуватиме інформаційною базою для прийняття ефективних управлінських рішень щодо регулювання міграційних процесів і забезпечення міграційної безпеки.