Зміцнення економічної безпеки України засобами модернізації інноваційно-технологічної політики - Панченко, В. А.; Панченко, О. П. (Академічні візії, 2024)
У статті публікації аналізуються питання державного регулювання в сфері управління економічною безпекою держави. Питання формування економічної безпеки національної економіки було гостро актуальним для національної економіки України й до повномасштабної війни, однак в умовах воєнних дій загострилася в рази. По суті, критично негативні тенденції і тренди з відомих причин і наслідків охопили такі складові економічної безпеки України, як демографічна, соціальна, макроекономічна, фінансова, зовнішньоекономічна, інноваційна, інвестиційна, виробнича та ін. Подолання цього достатньо екзистенційного чинника безпосередньо корелює зі завершенням війни та повоєнною відбудовою економіки, однак більшість проблем збережеться якщо не буде реалізовано низку складних системних реформ, до яких відноситься й критично низький рівень інноваційної активності та технологічності вітчизняних підприємств і економіки на загал. Як показано в дослідженні, зміна ситуації у керунку активізації інноваційного розвитку та забезпечення технологічної модернізації вітчизняної економіки, стосуються подолання проблем тінізації економічних відносин, монополізації секторів і галузей економіки, збільшення інвестицій та витрат суб’єктів господарювання на інноваційну діяльність, дослідження та розробки, посилення інноваційно-технологічної конкурентоспроможності української економіки в цілому. Таким чином, метою дослідження визначено обґрунтування інструментарію зміцнення економічної безпеки України засобами модернізації інноваційно-технологічної політики. Визначено провідні сфери, які потребують втручання в цілях стимулювання інноваційного розвитку. Напрацьовано низку рекомендацій, спрямованих на імплементацію відповідних змін, у т. ч. відносно зближення інтересів реального бізнесу, інноваційних фірм та науково-дослідних структур. Визначено кроки на шляху посилення домінантних складових економічної безпеки економіки України на нинішньому етапі її еволюції. Доведено, що без впровадження системних структурних змін, орієнтованих на інноваційно-технологічну модернізацію національної економіки України, будуть збережені ті негативні тенденції, які перешкоджають переходу на шлях сталого і структурно збалансованого зростання, включно з вибудуванням ефективної ринкової системи господарювання, конкурентоспроможної на внутрішньому та зовнішньому ринках.