Демократизація у сфері підготовки, організації та проведення масових заходів в Україні та зміни в законодавстві як один з основних напрямів демократизації в суспільстві в цілому - Свистович, Роман (Академічні візії, 2024)
У науковій статті встановлено, що демократизація у сфері організації і проведення масових заходів є однією з головних цілей демократизації суспільства в цілому. Наявність можливості збиратися мирно, висловлювати різні точки зору, критикувати владу це тільки окремі риси демократичного суспільства. В Україні, яка пройшла через ряд революцій та змін рушійною силою всіх цих подій стали безумовно масові заходи, які проводилися як відповідно до вимог Конституції України так і з порушеннями в окремих випадках. Питання щодо упорядкування системи підготовки і проведення масових заходів неодноразово ставилося на порядок денний Верховної Ради України, проте з ряду причин, особливо, які стосуються проведення політичних масових заходів вони відкладалися. Обґрунтовано що учасники масових заходів в Україні в переважній більшості самостійно вирішували, питання демократизації їх проведення. З самого початку розпаду Радянського Союзу в Україні, особливо на території західних областей проведення масових заходів стало звичним і активність їх учасників стала прикладом для всієї України. Вже в період після отримання незалежності з боку влади почали застосовуватися окремі спроби стосовно обмеження права громадян на проведення масових заходів, проте громадянське суспільство виборювало право на мирні зібрання. Як результат досить мирно пройшли масові заходи під час Помаранчевої революції і в Україні виникла надія щодо дотримання Конституції України у сфері організації і проведення масових заходів. Разом з тим після перемоги на виборах у 2010 році В. Януковича поступово почався відхід від демократичних форм і методів управління та демократичного ставлення до проведення масових заходів. Результатом стала Революція Гідності і в подальшому війна з Російською Федерацією. Зроблено висновок, що саме демократизація питань організації і проведення масових заходів стала причиною ряду важливих подій в Україні. Розглядаючи питання демократизації організації і проведення масових заходів, як один з основних шляхів демократизації суспільства в цілому запропоновано вирішення ряду питань. Перш за все необхідно прийняти відповідний Закон України щодо проведення масових заходів. Адже в Конституції України наведено загальні вимоги для організації і проведення масових заходів, які підтверджують право громадян на їх вільне проведення, але конкретизація стосовно організації і проведення масових заходів має бути відображена в окремих нормативних актах, в тому числі і в Законі України «Про масові заходи»