Класифікація санкцій у трудовому праві - Олійник, Дмитро (Академічні візії, 2024)
У статті здійснено детальний аналіз санкцій, які застосовуються у трудовому праві і є важливими інструментами для підтримання дисципліни на робочому місці та для захисту прав учасників трудових відносин. Окрему увагу приділено класифікації санкцій (дисциплінарні та матеріальні), а також розглянуто механізми їхнього застосування. Зокрема, досліджується роль дисциплінарних санкцій, таких як догана та звільнення, у забезпеченні виконання трудових обов’язків і дотримання трудової дисципліни. Матеріальні санкції орієнтовані на відшкодування шкоди, завданої роботодавцю внаслідок порушення трудових обов’язків. Також розглядаються правові наслідки застосування цих санкцій як для працівників, так і роботодавців. У статті детально аналізуються механізми застосування санкцій, а також їх ефективність у контексті сучасного трудового законодавства. Методологічну основу статті складає сукупність наукових підходів, принципів і методів наукового пізнання. Інформаційною базою для дослідження стали публікації науковців, які вивчають різні моделі санкцій, їх класифікацію, а також способи вдосконалення правозастосування.