Сучасні методи викладання англійської мови у вищих військових навчальних закладах - Сергієнко, Ольга Олександрівна (Академічні візії, 2024)
Предметом статті є аналіз та дослідження особливостей викладання англійської мови в освітніх закладах сектору безпеки та оборони України. Розкриваються основні етапи професійно-орієнтованого навчання курсантів з англійської мови; уточнено умови організації мовної підготовки курсантів в умовах модернізації вищої військової освіти в Україні. Окреслено роль самостійної роботи курсантів, що займає важливе місце в підвищенні якості освіти і є важливим елементом навчального процесу, спрямована на інтеграцію і вдосконалення отриманих знань і умінь. Визначено, що під терміном «викладання англійської мови» розуміється поняття змісту навчання і деталей його організації, особистісно-орієнтоване навчання, іншомовна діяльність, мотивація мовної діяльності, формування комунікативних навичок в освітніх закладах сектору безпеки та оборони України. Описано особистісно-орієнтований підхід до навчання англійської мови, який дозволяє враховувати нові інформаційні технології, здібності курсантів, рівень мовної підготовки та інтереси. Охарактеризовано розвиток мовної активності з англійської мови як складової мовної підготовки курсантів. Вона забезпечує процес формування мовленнєвої діяльності, в ході якого розвиток мовленнєвої поведінки призводить до формування комунікативних навичок, що підвищує якість освіти. Методика викладання іноземних мов в освітніх закладах сектору безпеки та оборони повинна будуватися з урахуванням оптимального співвідношення читання, говоріння, письма та аудіювання на різних етапах навчання та їх взаємозв'язку, професійно орієнтованого навчання та індивідуалізації навчання. На практичних заняттях для підтримки формування і розвитку навичок усного мовлення використовуються наступні види діяльності: рольові ігри, дискусії, пояснення явищ, схем, об'єктів, переклад, різні вправи. Розглянуто основні засоби, методи та деякі основні компоненти технік, що використовуються при інтерактивному навчанні англійської мови. Розглядаються властивості діалогу, дискусії, навчальної, рольової гри, як інструменту посилення гуманізації іншомовної підготовки курсантів освітніх закладах сектору безпеки та оборони. Виявлено відповідність навчальної гри принципам гуманітарної педагогіки.