Інтерактивні методи виховної роботи в ЗДО: вплив на розвиток соціальних навичок дітей - Ваколя, Зоряна Михайлівна (Академічні візії, 2024)
Авторами статті висвітлено вплив інтерактивних методів виховної роботи в закладах дошкільної освіти (ЗДО) на розвиток соціальних навичок дітей дошкільного віку. Визначено, що період дошкільного дитинства являє собою фундаментальний етап формування базових особистісних якостей, в результаті якого дитина засвоює культурні цінності, інтегрує знання про соціальний простір, а також несвідомо формує бачення свого місця у світі. З’ясовано, що період дошкільного дитинства є критичним етапом розвитку соціалізації дітей та постає в якості міцного підґрунтя для розвитку соціалізації, що робить необхідність формування та розвитку соціальних навичок дітей одним з пріоритетних завдань педагогів ЗДО. Так, під впливом євроінтеграційних процесів та переходу педагогіки від принципів «дорослоцентризму» до парадигми «дитиноцетризму», що супроводжується гуманістичними принципами з метою створення оптимального, екологічного середовища для формування базових соціальних навичок дошкільників все більш активного застосування зазнають інтерактивні методи виховної роботи. Дослідники, серед яких можна назвати О. Лазоренко, підкреслюють позитивний та ефективний вплив застосування інтерактивних методів виховної роботи, як основоположних засобів формування співпраці, командної роботи та критичного мислення дітей. Також визначено, що для ефективного розвитку соціальних навичок дітей педагогічний вплив доцільно здійснювати комплексно, враховуючи не лише вплив закладів дошкільної освіти, а також вплив, який діти отримують з боку сім’ї, що безбар’єрно та комфнортно може бути здійснено завдяки демократичному використанню інтерактивних форм і методів виховної роботи. Перспективи подальших досліджень ми вбачаємо в дослідженні застосування інтегративних методів виховної роботи в ЗДО разом з застосуванням інтерактивних комп’ютерних технологій.