Роль поліції у сфері забезпечення національної безпеки України - Сокол, Олег Романович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено роль поліції у сфері забезпечення національної безпеки України, особливо в умовах повномасштабної воєнної агресії рф. Висвітлено теоретико-правові засади діяльності поліції, визначено її місце в системі суб’єктів національної безпеки та охарактеризовано ключові аспекти нормативно-правового регулювання. Особливу увагу приділено аналізу діяльності поліції у протидії внутрішнім загрозам, забезпеченні правопорядку в умовах воєнного стану, організації евакуаційних заходів та протидії інформаційним загрозам. Окреслено виклики, з якими стикається поліція в умовах війни, та проблеми, пов’язані з їх подоланням, зокрема кадрові, матеріально-технічні та психологічні. Розглянуто взаємодію поліції з іншими правоохоронними органами, громадянським суспільством та міжнародними партнерами, що сприяє комплексному підходу до забезпечення безпеки.