Генезис права дитини на безпеку - Пилипишина, Ірина Ігорівна (Академічні візії, 2024)
Право дитини на безпеку є фундаментальною складовою системи прав людини. В історичному контексті ставлення до дітей і розуміння їх потреб зазнали кардинальних змін: від сприйняття дітей як економічного ресурсу до усвідомлення необхідності захисту як суб’єктів права. Еволюція права дитини на безпеку є складним і багатогранним процесом, який охоплює різні історичні епохи, соціально-економічні умови та культурні контексти. У статті проаналізовано ключові події становлення права дитини на безпеку, починаючи з давніх часів і до сучасного періоду. Особливу увагу приділено таким аспектам, як зміна суспільного сприйняття дітей, вплив соціальних трансформацій, а також роль міжнародних і національних інститутів у забезпеченні прав дитини. Розуміння цього історичного процесу дозволяє глибше усвідомити, як сучасні механізми захисту прав дітей формувалися у відповідь на виклики минулого та сьогодення.