До питання застосування інноваційних технологій у навчальній діяльності дітей з особливими потребами - Баранець, Юлія Юріївна; Горохівська, Тетяна Миколаївна (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено аналізу теоретичних основ застосування інноваційних технологій у навчальній діяльності дітей із особливими освітніми потребами. Проаналізовано наукові дослідження, присвячені розкриттю сутності поняття «інноваційні технології» та їхньої ролі в сучасному освітньому процесі. Розкрито основні типи інновацій у сфері освіти, що представлені технічним (інтерактивні дошки, віртуальна реальність, адаптивні технології), методичним (змішане навчання, гейміфікація, проектне навчання) та організаційним (покращення управлінських процесів, віддалені платформи, підготовка вчителів) компонентами. Окрему увагу приділено технічним і методичним аспектам інтеграції інновацій у навчальний процес, зокрема впливу адаптивних цифрових платформ, інтерактивних інструментів і допоміжних технологій на когнітивний розвиток і соціальну адаптацію дітей. Описано переваги та виклики впровадження технологій в освіті, серед яких нерівний доступ до технологій, фінансові обмеження, технічна підтримка та підготовка педагогів. Означено перспективи подальших досліджень у контексті створення інклюзивного освітнього середовища.