Студентоцентроване навчання у контексті міждисциплінарної освіти: нові підходи до формування професійних компетентностей - Лисенко, Тетяна Анатоліївна (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто студентоцентроване навчання як трансформаційний педагогічний підхід, який ставить на перше місце активне залучення здобувачів освіти та формування досвіду. Важливість студентоцентрованого навчання полягає у його фундаментальних принципах і результатах: визнання унікальності кожної особистості здобувача, їх різних потреб, інтересів та стилів навчання. Особистісний розвиток та майбутня професійна самореалізація здійснюються через міждисциплінарну інтеграцію, яка має ключове значення для оптимізації навчального процесу та підвищення ефективності професійної підготовки здобувачів освіти. Інтеграція інноваційних технологій в освітній процес сприяє розвитку нових професійних компетенцій та навичок, шляхом поєднання і доповнення змісту різних навчальних дисциплін. Пристосовуючи навчання до індивідуальних уподобань і можливостей, студентоцентроване навчання сприяє персоналізованому навчальному досвіду, підвищенню мотивації, залученості та, зрештою, академічної успішності та формуванню професійних компетентностей. Особливістю є використання різних активних методів навчання в аудиторії та поза нею: навчання у співпраці, навчання на досвіді, проблемне навчання та низка інших педагогічних методів.