Особливості формування англомовної компетентності в монологічному мовленні в студентів закладів вищої освіти - Городецька, Наталія Григорівна; Гриців, Віталія Богданівна (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено розгляду особливостей формування компетентності в монологічному мовленні в студентів закладів вищої освіти в процесі навчання англійської мови як іноземної. Зокрема її метою є розкриття характерних рис монологічного мовлення як форми спілкування, виявлення типових англомовних засобів її здійснення та обґрунтування сутності англомовної компетентності студентів у монологічному мовленні. У результаті дослідження визначено ключові особливості монологічного мовлення як виду комунікативної діяльності (зв’язність, контекстуальність, логічна послідовність, відносна неперервність, розгорнутість і завершеність висловлювання, багатоскладність речень та ін.), визначено лексичні, граматичні явища англійської мови, типові для різних видів монологів, зокрема монологу-опису, монологу-розповіді, монологу-повідомлення, монологу-міркування. На основі цього визначено сутність англомовної монологічної компетентності студента закладу вищої освіти як здатності до комунікації засобами англійської мови з урахуванням специфіки і типових рис монологу як форми спілкування.