До питання міжнародних стандартів забезпечення прав людини в національному кримінальному законодавстві - Олійник, Ярина (Академічні візії, 2024)
У статті розглядається проблема імплементації міжнародних стандартів забезпечення прав людини у національному кримінальному законодавстві. З огляду на глобалізацію правових систем та зростання ролі міжнародного права, питання гармонізації національних норм із загальновизнаними стандартами набуває особливої актуальності. Автор аналізує основні міжнародні документи, такі як Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, а також відповідні рекомендації органів ООН та Ради Європи. Особливу увагу приділено питанням адаптації цих стандартів до специфіки національного законодавства, зокрема у сфері кримінального процесу, запобіжних заходів, захисту прав обвинувачених та постраждалих. У статті розглядаються приклади успішної імплементації міжнародних норм у законодавствах різних країн, а також аналізуються проблеми, які виникають у процесі такого впровадження. Зосереджено увагу на важливості дотримання принципів верховенства права, пропорційності та недискримінації при застосуванні кримінального законодавства. Крім того, акцентується увага на необхідності підвищення кваліфікації працівників правоохоронних органів та суддів для забезпечення ефективної реалізації міжнародних стандартів. Результати дослідження свідчать про те, що інтеграція міжнародних стандартів у національне законодавство є важливим кроком на шляху до побудови правової держави. Водночас автор підкреслює необхідність подальших досліджень у цій сфері для розробки оптимальних підходів до гармонізації законодавства.