Роль третіх сторін у міжнародному комерційному арбітражі - Андрейченко, С. С. (Академічні візії, 2023)
У статті досліджено роль третіх сторін у міжнародному комерційному арбітражі, акцентуючи увагу на їхній потенційній участі та впливі на процес. Основна теза полягає в тому, що, хоча арбітражна угода зазвичай зобов’язує лише її підписантів, у деяких випадках третіх сторін також залучають до арбітражного провадження через їхню зацікавленість або специфічні обставини. Обговорюються ключові механізми, такі як втручання, приєднання та застосування доктрини "групи компаній". Проаналізовано, як арбітражні суди балансують між принципом конфіденційності угоди та правами третіх сторін, а також розглянуто виклики, що виникають при визнанні й виконанні рішень щодо них. Особлива увага приділяється складностям багатосторонніх спорів, арбітражу між інвесторами та державами, а також питанню конфіденційності. У статті також зазначається, що розширення арбітражної угоди на третіх сторін піднімає важливі правові питання, які потребують ретельного аналізу. Таким чином, висвітлено багатогранність ролі третіх сторін, а також їхній вплив на справедливість і ефективність міжнародного комерційного арбітражу.