Ринковий підхід в організації діяльності комунального сектору місцевої економіки - Глинський, Назар (Академічні візії, 2024)
У статті досліджується вплив характеру територій і функцій місцевого самоврядування на розвиток комунального господарства. Розглянуто роль інфраструктурного потенціалу, місцевих стратегій і містобудівної документації у залученні інвестицій та підвищенні ефективності управління. Аналізуються бар’єри розвитку комунального сектору в Україні, включаючи радянську спадщину, недоліки управління та брак прозорості. Пропонуються інструменти реформування: створення незалежних підприємств, холдингів, конкуренція у сфері комунальних послуг. Робиться наголос на важливості поєднання економічної доцільності та соціальної відповідальності у місцевій політиці. Підкреслюється необхідність впровадження інноваційних підходів до управління комунальним господарством та залучення громадськості до прийняття рішень. Робота також вказує на перспективи використання європейського досвіду для вдосконалення місцевої економіки та соціальної інфраструктури.