Оптимізація виробничих і управлінських процесів на основі концепції ощадливого виробництва - Кобилюх, Оксана Ярославівна (Академічні візії, 2024)
У роботі висвітлено основні принципи концепції ощадливого виробництва (Lean Production). Розглянуто зарубіжний досвід впровадження ощадливих методик на прикладах відомих компаній. Визначено основні інструменти ощадливого виробництва, зокрема систему 5S, TPM, SMED, кайдзен, канбан та систему «точно в строк». Виявлено основні проблеми та помилки, які виникають під час впровадження цієї концепції. Наведено практичні аспекти та приклади застосування концепції ощадливого виробництва. Підтверджено поширення концепції ощадливого виробництва не лише у високотехнологічних галузях промисловості, але й в інших сферах - від виробництва та роздрібної торгівлі до діяльності державних організацій. У фінальній частині статті висвітлено перспективу еволюції концепції ощадливого виробництва, яка може трансформуватися в систему «активного виробництва» для роботи в умовах повної непередбачуваності.