Концептуально-правові засади притягнення до дисциплінарної відповідальності науково-педагогічних працівників в Україні - Лисоконь, Ілля Олександрович; Поліщук, Оксана Сергіївна (Академічні візії, 2024)
У статті охарактеризовано поняття «дисциплінарна відповідальність» та «дисциплінарна відповідальність науково-педагогічних працівників»; сформульовано власне потрактування поняття «дисциплінарна відповідальність науково-педагогічних працівників» як юридична відповідальність, що полягає в застосуванні санкцій до працівників закладів вищої освіти за порушення правил або обов’язків, встановлених певними документами, що негативно впливають на якість освітнього процесу, порушують норми права інтелектуальної власності в межах наукової діяльності, дискредитують честь та гідність учасників освітнього процесу або псують іміджу закладу вищої освіти; проаналізовано практику Верховного Суду України щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності педагогічних та науково-педагогічних працівників. Застосування дисциплінарної відповідальності до науково-педагогічних працівників є елементом забезпечення якості освіти, що надаються закладами вищої освіти в умовах реформування вищої школи та євроінтеграції.