Соціально-трудовий потенціал регіону і міграційна мобільність молоді: тенденції та наслідки взаємовпливу - Сторожук, О. В. (Академічні візії, 2024)
У статті авторкою окреслено тенденції міграційної мобільності в Україні та її вплив на соціально-трудовий потенціал регіонів, зокрема на прикладі Кіровоградської області. Визначено ключові аспекти взаємозв’язку між переміщенням населення і економічним розвитком регіонів прийому та відправлення. Особливу увагу приділено ролі молоді як рушійної сили адаптаційних процесів, проблемам інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у соціально-економічну структуру та викликам, пов’язаним із забезпеченням базових потреб, житлом і допомогою у працевлаштуванні. Визначено, що міграційна мобільність сприяє як соціокультурному обміну, так і загостренню дисбалансів на ринку праці. Розглянуто дієвість заходів місцевої влади та громадських організацій, спрямованих на підтримку та інтеграцію ВПО.