Питання контролю та нагляду за діяльністю органів та посадових осіб місцевого самоврядування щодо реалізації локальних нормативних актів місцевого самоврядування - Ковач, Я. В. (Академічні візії, 2024)
стаття присвячена вивченню деяких проблем правового регулювання питання реалізації локальних нормативно-правових актів місцевого самоврядування, зокрема, дослідженню проблемних аспектів, пов’язаних з питанням контролю щодо реалізації. Врегулювання системи нагляду на законодавчому рівні передбачена рекомендаціями Єврокомісії в рамках Пакета розширення ЄС, що узгоджується з Європейською Хартією місцевого самоврядування, а також зобов’язаннями України в рамках Плану України на 2025 рік. Крім того, це одне з завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Україна не один рік працює над підготовкою відповідних законодавчих норм. Зокрема, законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» зареєстрований в парламенті в 2020 році (реєстр. № 4298). Однак всі учасники реформи місцевого самоврядування досі ведуть роботу щодо узгодження норм законопроекту. «Європейські країни мають врегульовану систему адміністративного нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування. При цьому, не існує універсальної моделі того, як повинен відбуватися нагляд чи як мають взаємодіяти державна і місцева влада, кожна країна вибудовує свої інструменти залежно від моделі місцевого самоврядування. У статті запропоновані шляхи вдосконалення правового регулювання, зокрема, через уточнення законодавчих норм, покращення моніторингу виконання актів та підвищення ефективності їх правозастосування. Пропонується розширення громадського контролю через створення платформ для участі громадян у процесах прийняття рішень та оцінки їх реалізації. Удосконалення системи зовнішнього контролю через інтеграцію новітніх технологій, таких як електронний аудит та автоматизовані системи моніторингу. Посилення взаємодії між органами місцевого самоврядування, державними установами та громадськістю для забезпечення прозорості та підзвітності в місцевому управлінні.