Адаптивна модель та порівняльний інтегральний показник ефективності як каталізатор та маркер повоєнного розвитку підприємств України - Нам’ясенко , Віктор Миколайович (Академічні візії, 2024)
В контексті сучасного стану економіки та війни, що нав’язана рф, які накладаються на історичні особливості та характер економіки України питання повоєнного відновлення та розвитку полягає не лише у відновленні стабільної роботи підприємств, а й в їхній трансформації в економічні суб’єкти, що стануть конкурентоспроможними на глобальному ринку. Переліченні умови сформували мету даного дослідження, що полягає в формуванні адаптивної та універсальної моделі розвитку підприємства, а також порівняльного інтегрального показника, що можуть бути ефективно використанні в межах стратегічного завдання повоєнного розвитку. Результатом дослідження стали сформовані модель та показник, що ґрунтуються на основі поведінкової економіки та показниках теорії маржинального прибутку як таких, що є найбільш адаптивними та динамічними і дозволять сформувати не лише дієву та контрольовану стратегію розвитку підприємства, а й можливість оперативної оцінки та порівняння ефективності різних підприємств. Базисом роботи є досвід Південної Кореї, а розробленні інструменти, в першу чергу, націлені саме на великі підприємства, що мають можливість ефективно диверсифікувати свою діяльність.