Обмеження правосуб’єктності юридичних осіб як механізм забезпечення публічного порядку та економічної безпеки - Мосьондз, Сергій Олександрович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджуються обмеження правосуб’єктності юридичних осіб як засіб забезпечення публічного порядку та економічної безпеки. Проаналізовано правові засади, види та форми обмежень, що застосовуються для захисту суспільних інтересів і зменшення ризиків у сфері економіки. Особлива увага приділяється ролі обмежень у регулюванні ринкових відносин і захисті прав споживачів та інших учасників економічної діяльності. Розглянуто правові аспекти ліцензування, сертифікації, моніторингу та застосування санкцій як інструментів нагляду за діяльністю юридичних осіб. Виявлено, що обмеження правосуб’єктності допомагають підтримувати стабільність правового середовища, запобігати зловживанням і забезпечувати рівновагу між економічними інтересами та суспільними потребами. Розкрито механізми застосування обмежень правосуб’єктності в правозастосовній практиці та окреслено основні проблеми їх впровадження в національне законодавство. Досліджено міжнародний досвід у цій сфері, що дозволяє визначити ефективні підходи для вдосконалення національних правових норм. Акцент зроблено на необхідності забезпечення прозорості та правової визначеності в процедурах обмеження правосуб’єктності для запобігання дискримінації та сприяння розвитку бізнес-середовища. Автор приходить до висновку, що обмеження правосуб’єктності юридичних осіб є ключовим інструментом у забезпеченні публічного порядку та економічної безпеки. Дослідження показало, що ці обмеження мають складну структуру і реалізуються через загальні заборони, нормативні обов’язки, а також через обмеження, що виникають у конкретних правовідносинах. Такі заходи спрямовані на запобігання зловживанням правами, які можуть негативно вплинути на суспільство, і одночасно забезпечують дотримання необхідних норм для стабільного розвитку економіки. Важливим аспектом успішного застосування обмежень є дотримання принципу пропорційності, який дозволяє знайти баланс між публічними інтересами та правовими свободами юридичних осіб. Обмеження повинні бути засновані на законодавчих актах, які мають бути чіткими, обґрунтованими і прозорими для всіх учасників правовідносин. Міжнародний досвід у цій сфері відіграє важливу роль. Вивчення правових підходів інших країн може сприяти вдосконаленню національного законодавства, особливо з огляду на глобальні тенденції в корпоративному управлінні та необхідність адаптації до міжнародних стандартів.