Еволюція правосуб’єктності юридичних осіб у контексті сучасних викликів: цифровізація, глобалізація, стале управління - Пєтков, Сергій Валерійович; Губарєв, Сергій Володимирович; Горєлова, Вероніка Юріївна (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено трансформацію правосуб’єктності юридичних осіб під впливом сучасних викликів, зокрема цифровізації, глобалізації та концепції сталого управління. Акцент зроблено на впливі новітніх технологій, які змінюють традиційні підходи до організації бізнесу і взаємодії з державними органами. Обговорюються питання адаптації правових норм до цифрових інструментів, таких як електронний документообіг та смарт-контракти. Глобалізація розглядається як фактор, що з одного боку сприяє розширенню ринків, а з іншого – створює складнощі через відмінності у національних правових системах, що підвищує важливість гармонізації законодавства. Стале управління виділяється як важливий елемент забезпечення відповідального і ефективного функціонування юридичних осіб у довгостроковій перспективі. Автори приходять до висновку, що еволюція правосуб’єктності юридичних осіб у сучасному світі демонструє складний вплив таких явищ, як цифровізація, глобалізація та стале управління. Впровадження цифрових технологій змінює звичні форми взаємодії у правовому та економічному середовищі, що потребує оновлення правової бази для підтримки ефективної діяльності юридичних осіб у цифровому середовищі. Зокрема, застосування електронного документообігу і смарт-контрактів вимагає створення нових правових інструментів. Глобалізація сприяє інтеграції ринків, одночасно створюючи нові можливості та виклики, пов’язані з різницею правових систем у різних державах. Це підкреслює важливість гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами для зменшення правових ризиків і підвищення ефективності на міжнародному рівні. Стале управління стає важливим компонентом для забезпечення тривалого розвитку юридичних осіб. Зростаюча екологічна та соціальна відповідальність стимулює впровадження відповідальних бізнес-практик, що враховують інтереси всіх зацікавлених сторін. Це потребує інтеграції принципів сталого розвитку в корпоративне управління та правове регулювання.