Децентралізоване правосуддя: взаємодія блокчейну та арбітражу - огляд юридичної практики - Кабрера, Ю. Ф. (Академічні візії, 2023)
Стаття досліджує ключові юридичні виклики та можливості використання блокчейну і смарт-контрактів у міжнародному комерційному арбітражі. Аналізуються питання юрисдикції, виконуваності рішень, конфіденційності та регуляторних прогалин, що виникають у контексті блокчейн-технологій. Досліджується взаємозв’язок між блокчейном і арбітражем із фокусом на можливостях, які вони надають, викликах, які вони створюють та знакових юридичних справах, які формують цей новий ландшафт. Представлено приклади знакових судових справ, таких як Tezos, BitConnect, Centra Tech, Mt. Gox, DAO Hack, Ripple Labs і Telegram Open Network, які ілюструють практичні аспекти юридичних конфліктів у цифровому середовищі. Через аналіз правових прецедентів стаття підкреслює потребу в міцних міжнародних стандартах для ефективної інтеграції цих інновацій у процес арбітражу.