Публічний інтерес як об’єкт судового захисту органами публічної влади - Назар, Т. Я.; Сидор, М. Я.; Куманська-Нор, О. П.; Лаврик, Я. М. (Академічні візії, 2024)
У статті на підставі чинного законодавства та судової практики комплексно та системно розглянуто публічний інтерес як об’єкт судового захисту органами публічної влади. Об’єктом дослідження виступають суспільні відносини, пов’язані із здійсненням органами публічної влади права на судовий захист прав, свобод і законних інтересів інших осіб. Предмет дослідження становлять правові норми, що регламентують різні аспекти на судовий захист. Питання реалізації конституційного права на судовий захист шляхом участі органів публічної влади щодо захисту інтересів інших осіб у адміністративному процесі вимагає самостійного наукового дослідження через те, що реалізація зазначеного права випливає з обов’язків, покладених на зазначені суб’єкти, чинності їх публічно-правового статусу та компетенції, які тісно пов’язані з реалізацією процесуальних прав, що зумовлює актуальність дослідження Особливо акцентовано на сучасних викликах та євроінтеграційних прагненнях України, що потребують розуміння публічного інтересу як відображення суспільних потреб. Вказано, що зміст публічного інтересу визначається у кожному конкретному випадку з урахуванням особливостей конкретної справи. Інтерес завжди пов’язаний із необхідністю гарантування безпеки людей в усіх її вимірах, зокрема збереження життя та здоров’я людини, а також збереження державних і міждержавних утворень, які покликані забезпечувати ці гарантії, використовуючи відповідні цивілізаційні юридичні та інші механізми. Доведено, що державні та суспільні інтереси не завжди тотожні, про що свідчить аналіз положень законодавства України. З метою підвищення гарантій здійснення права на судовий захист, аргументовано необхідність удосконалення законодавства з метою підвищення якості реалізації органами публічної влади повноважень щодо захисту прав, свобод і законних інтересів інших осіб.