Принципи судового захисту прав потерпілих від воєнних злочинів - Сопільник, Л. С. (Академічні візії, 2024)
У статті здійснено комплексний аналіз принципів судового захисту прав потерпілих від воєнних злочинів у контексті сучасних викликів міжнародного гуманітарного права. Досліджено основні засади, що регулюють судовий захист, зокрема принципи гуманності, неупередженості, пропорційності та невідворотності відповідальності. Визначено, що ці принципи, сформовані на основі міжнародних конвенцій та судової практики, забезпечують фундаментальні гарантії для потерпілих, проте потребують вдосконалення у зв’язку з новими викликами, спричиненими сучасними збройними конфліктами. Окрему увагу приділено аналізу впливу збройної агресії Російської Федерації проти України на ефективність механізмів судового захисту. Встановлено, що сучасні правові системи не завжди гарантують своєчасне та справедливе розслідування воєнних злочинів і забезпечення правосуддя для потерпілих. Запропоновано оновлену систему принципів судового захисту, яка передбачає розширення підходів до документування злочинів, посилення міжнародної співпраці та вдосконалення механізмів компенсації шкоди жертвам збройних конфліктів. У статті наголошено на необхідності гармонізації національних правових систем із міжнародними стандартами, що сприятиме підвищенню ефективності судового переслідування винних та відновленню прав потерпілих. Акцентовано увагу на ролі міжнародних судових інституцій, зокрема Міжнародного кримінального суду (МКС) та Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), у забезпеченні справедливого судочинства та притягнення до відповідальності осіб, винних у воєнних злочинах. Результати дослідження дозволяють сформувати концептуальну модель оновлених принципів судового захисту, які враховують сучасні виклики та забезпечують більш ефективний захист прав потерпілих. Запропонований підхід має практичне значення для вдосконалення судової системи України та підвищення ефективності міжнародного правосуддя.