Медіація у міжнародних комерційних спорах в Україні: правові аспекти та перспективи - Ульянова, Галина Олексіївна (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено правові аспекти застосування медіації у міжнародних комерційних спорах в Україні. Розглянуто ключові переваги цього механізму, зокрема його здатність скорочувати строки вирішення спорів, знижувати витрати та сприяти збереженню ділових відносин між сторонами. Окреслено основні нормативно-правові засади медіації в Україні, зокрема Закон України «Про медіацію», а також розглянуто роль Сінгапурської конвенції про медіацію у міжнародному регулюванні цього процесу. Значна увага приділена аналізу комбінованих процедур «Арбітраж-Медіація-Арбітраж» та «Медіація-Арбітраж», які запроваджені Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України (ICAC). Виявлено ключові виклики, що стримують широке впровадження медіації, зокрема відсутність загальнообов’язкового механізму її застосування, недостатню обізнаність бізнес-спільноти та невизначеність судової практики щодо виконання медіаційних угод. Запропоновано шляхи вдосконалення цього механізму, зокрема шляхом гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами, розширення сертифікації медіаторів та інтеграції обов’язкової попередньої медіації в окремі категорії спорів. Наголошується на необхідності активного розвитку навчальних програм для юристів, суддів та бізнесу, а також підвищення рівня міжнародної співпраці для створення сприятливого середовища для ефективного застосування медіації в Україні.