Компетенція контролюючих органів щодо адміністрування податків і зборів в умовах цифровізації - Краковська, Анжеліка Євгеніївна (Академічні візії, 2024)
У статті проаналізовано деякі аспекти впливу цифровізації на адміністрування податків і зборів, компетенцію контролюючих органів. Зазначено, що в сучасних умовах процес впровадження цифрових технологій відбувається в усіх сферах суспільного життя. Досліджено правове регулювання компетенції контролюючих органів щодо адміністрування податків і зборів в умовах цифровізації. Акцентовано увагу, що завдання та повноваження Державної податкової служби України, які містяться в Положенні, корелюються із компетенцією податкових органів, яка закріплена в Податковому кодексі України. Однак, чітко не визначенні обов’язки таких органів; не використано термін «цифровізація», хоча прослідковується тенденція щодо цифровізації послуг, розвитку інформаційно-комунікаційних систем і технологій, роботи з електронними сервісами та платформами, базами даних, реєстрами; потребують розширення повноваження контролюючих податкових органів тощо. Зазначено, що податкове законодавство вимагає комплексного підходу до оновлення. Запропоновано внесення змін і доповнень до відповідних нормативно-правових актів та розширення компетенції контролюючих податкових органів в умовах цифровізації щодо адміністрування податків і зборів; поліпшення координації та взаємодії на рівні формування та реалізації державної податкової політики через розширення повноважень податкових органів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації центральних органів виконавчої влади та місцевих органів виконавчої влади; відокремлення функції з реалізації державної податкової політики та функції з адміністрування інформаційно-комунікаційних систем, баз даних Державної податкової служби України тощо.