Фізичне виховання військовослужбовців, які перебувають у бойових умовах - Чудик, Андрій Васильович; Токовенко, Олександр Леонідович; Хотінь, Євгеній Григорович (Академічні візії, 2025)
У статті розглядається значення фізичної підготовки військовослужбовців, основні проблеми, з якими вони стикаються, та шляхи їх вирішення. В процесі дослідження виокремлено принципи професійно орієнтованої фізичної підготовки в бойовій системі армії, такі як принцип застосовності, комплексності та всебічного розвитку, обов’язковий і системний принцип, принцип оптимальності, відповідальності та оздоровчої спрямованості. Також висвітлено причини та фактори, що негативно впливають на ефективність організації та управління процесом фізичної підготовки військовослужбовців Збройних Сил України. Визначено кілька напрямків для вирішення проблем фізичного виховання військовослужбовців. Проведено критичний аналіз недоліків у забезпеченні Збройних Сил України щодо підготовки особового складу до виконання завдань. Наголошено на необхідності перегляду програм фізичної підготовки та загального процесу фізичної підготовки військовослужбовців Збройних Сил України. Загалом, встановлено, що під час виконання оперативно-бойових завдань співробітники Служби безпеки України (СБУ) опиняються в ситуаціях підвищеної активності та несуть велику відповідальність за свої дії в умовах обмеженого часу та недостатньої інформації, особливо при застосуванні вогнепальної зброї. _______________________________________________________________________________________________ 1 професор кафедри фізичного виховання і спорту, Національна академія Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького, https://orcid.org/0000-0002-6818-0082. 2 викладач кафедри фізичного виховання і спорту, Національна академія Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького, https://orcid.org/0000-0003-0654-3965. 3 викладач кафедри фізичного виховання і спорту, Національна академія Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького, https://orcid.org/0000-0002-7564-2572. З огляду на активне залучення співробітників СБУ до виконання оперативно-бойових завдань у рамках операції Об'єднаних сил та для протидії розвідувально-підривній діяльності іноземних спецслужб, високий рівень майстерності у володінні вогнепальною зброєю є одним із пріоритетів. Також вказано фактори, які негативно впливають на ефективність організації та управління процесом фізичної підготовки військовослужбовців Збройних Сил України. Існують конкретні напрямки, за якими можна розв'язати проблеми фізичного виховання військовослужбовців. Проведений аналіз підготовки осіб з підліткового віку та недостатність фізичного виховання у закладах освіти, звернута увага на індивідуальний підхід до фізичної підготовки кожного окремого військовослужбовця, загальні принципи підготовки та її результати у бойових діях. Здійснено критичний аналіз недоліків у забезпеченні Збройних Сил України у підготовці особового складу до виконання завдань. Наразі існує потреба переглянути програми фізичної підготовки та процес фізичної підготовки військовослужбовців Збройних Сил України в цілому.