Науково-організаційні особливості фінансування закладів вищої освіти України в теорії та практиці управління вищою освітою - Лисоконь, Ілля Олександрович (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено науково-організаційні особливості фінансування закладів вищої освіти України в умовах сучасних викликів, зокрема глобальної пандемії та включення української вищої освіти у європейський освітній простір. Проаналізовано економічні аспекти освіти, включаючи диверсифікацію джерел фінансування. Розглянуто чинники, що впливають на конкурентоспроможність університетів, а також реформування державного фінансування через впровадження нових методів розподілу коштів державного бюджету. Виокремлено проблемні аспекти поточної системи фінансування та запропоновано шляхи її оптимізації, зокрема перегляд критеріїв міжнародного визнання та наукової діяльності університетів. Зроблено висновок про необхідність модернізації механізмів фінансування задля підвищення якості освіти та інтеграції українських закладів вищої освіти.