Антикорупційна програма як основа протидії корупції у фінансовій сфері - Петруняк, Є. В. (Академічні візії, 2023)
У статті розглянуто основні аспекти правового регулювання протидії корупції у фінансовій сфері, що є однією з ключових складових забезпечення економічної безпеки держави. Аналіз чинного законодавства, зокрема, Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки, дозволяє стверджувати, що в Україні створено базові правові механізми для боротьби з корупційними проявами, проте їх ефективність значною мірою залежить від належного впровадження та практичного застосування. Проаналізовано проблемні питання, визначені у вказаній програмі, які так чи інакше стосуються фінансової сфери. Зроблено висновок, що фінансова сфера є однією з найбільш вразливих до корупційних ризиків, зокрема через складність фінансових операцій, значні обсяги грошових потоків та міжнародний характер фінансових ринків. Для мінімізації цих ризиків необхідно вдосконалювати і національне законодавство, і механізми міжнародного співробітництва. Наголошено, що корупція у фінансовій сфері є однією з найбільших загроз для стабільності економіки, довіри громадян до державних інституцій та ефективного функціонування суспільства в цілому. Ця проблема набуває особливої актуальності в умовах глобалізації, коли фінансові потоки стають дедалі складнішими, а можливості для зловживань – більш витонченими. Правове регулювання протидії корупції у фінансовій сфері є важливим елементом забезпечення прозорості, підзвітності та верховенства права в державі. Акцентовано увагу на тому, що в умовах воєнного стану, протидія корупції набула особливого значення, оскільки граничить з питаннями національної безпеки, збереження суверенітету та незалежності держави. У цьому контексті протидія корупції в фінансовій сфері дає змогу реалізувати найсуттєвіші заходи, що стосуються економічної безпеки та її складової фінансової безпеки. Підкреслено вагомість у протидії корупції в фінансовій сфері таких категорій як «фінансовий контроль», «моніторинг», «превентивна і ризик-орієнтована система».