Оптимізація витрат підприємства: сутність, складові та методи - Декалюк, Олена; Федоришина, Лариса (Академічні візії, 2025)
В статті актуалізовано питання оптимізації витрат підприємства. Встановлено, що необхідність оптимізації витрат викликана низкою чинників: зростанням вартості ресурсів, конкурентним тиском, зниженням прибутковості, появою інвестиційних можливостей, змінами в законодавстві та податковій політиці, нестабільністю ринкового середовища та ін. Визначено етапи процесу оптимізації витрат підприємства: аналіз поточних витрат, визначення ключових проблем та зон для оптимізації, розробка стратегії оптимізації витрат, впровадження заходів з оптимізації витрат, контроль та оцінювання ефективності впроваджених заходів. Охарактеризовано основні методи оптимізації витрат на підприємствах та методи управління витратами. Наведено складові процесу оптимізації витрат (аналіз, планування, організація, облік, мотивація, контроль та регулювання). Обґрунтовано рекомендації щодо оптимізації витрат підприємства в сучасних умовах.