Міжнародний досвід формування комунікативної культури фахівців із діловодства та його адаптація в Україні - Сидоренко, Тетяна Михайлівна (Академічні візії, 2024)
У статті обґрунтовано, що важливим чинником підвищення ефективності управлінських процесів та документообігу в сучасному суспільстві є формування комунікативної культури фахівців із діловодства. Вимоги до професійної комунікації, що постійно посилюються, зумовлюють необхідність урахування міжнародного досвіду в системі їхньої підготовки. Керівництво очікує від працівників не лише знання нормативної бази та технічних аспектів роботи з документами, а й ефективних навичок комунікації, уміння працювати з клієнтами та представниками установам. У статті виокремлено перелік принципів, використання яких забезпечить високу якість ділової комунікації та сприятиме професійному розвитку фахівців із діловодства. Особливу увагу було приділено основним компонентам комунікативної культури фахівців із діловодства: вербальній, невербальній та письмовій комунікації, а також діловому етикету. Залежно від регіональних особливостей та стандартів визначено вимоги до кoмунікативних навичок фахівців із діловодства. Ці аспекти розглядалися науковцями із США, Західної Європи та Азійських країн (Японії, Південної Кореї, Китаю). Зазначено, що для підвищення рівня комунікативної культури активно використовуються різні освітні підходи: використання тренінгів із ділової комунікації та етикету; інтеграція онлайн-курсів та інтерактивних симуляторів у корпоративне навчання; упровадження стандартів ділового спілкування в освітні програми. Обґрунтовано, що застосування міжнародних стандартів також тісно пов’язане з упровадженням сучасних цифрових технологій, які значно змінюють процеси ділової комунікації, підвищують ефективність роботи компаній, знижують витрати, покращують взаємодію між співробітниками та роботу з клієнтами. Основними напрямами впровадження технологій є електронний документообіг, CRM-системи та штучний інтелект. Кожен із цих інструментів має важливе значення для покращення ділової комунікації. Дослідження виявило проблеми в системі діловодства в Україні, але країна має значний потенціал для підвищення комунікативної культури й розвитку діловодства. Активна цифровізація, адаптація міжнародних стандартів і розвиток комунікативної компетентності фахівців сприяють підвищенню якості професійного спілкування.