Змішане навчання у вищих навчальних закладах в умовах воєнного стану - Новицька, Людмила Іванівна (Академічні візії, 2025)
Метою статті є розробка технології змішаного викладання математичних дисциплін у закладах вищої освіти в умовах війни та експериментальна перевірка її ефективності. Матеріали та методи дослідження. Проведено систематичний аналіз літератури; вивчення понятійного апарату; моделювання; узагальнення педагогічного досвіду. Педагогічний експеримент проводився на базі Вінницького національного аграрного університету. Були використані наступні методи дослідження: спостереження, співбесіди, анкетування, тестування, методика діагностичних контрольних робіт, математична обробка результатів дослідження, якісний та кількісний аналіз (за допомогою засобів Mathcad). Встановлено, що ефективними засобами впровадження технології є: система управління навчанням Moodle, електронна система управління «Сократ», сервіс Zoom, месенджер Telegram, електронна дошка (Whiteboard). У математичній підготовці фахівців доцільно використовувати веб-сервіс Drawchat, графічні калькулятори Texas Instruments і Casio, системи комп’ютерної алгебри Matcad, Maple і Mathematica, програми для інтерактивної геометрії GeoGebra і Cabri, технології віртуальної та доповненої реальності (VR/AR), електронні підручники з математики тощо. Розроблена технологія може бути застосована при вивченні інших навчальних дисциплін. Результати дослідження можна впровадити для проектування змісту змішаного навчання або дистанційної освіти.