Роль національного банку України у забезпеченні стабільності грошового обігу - Белінський, Олександр Олександрович (Академічні візії, 2025)
Національний банк України (НБУ), як центральний банк країни, відіграє ключову роль у забезпеченні стабільності грошової одиниці – гривні. Проаналізовано основні функції НБУ, механізми, які він використовує для досягнення цінової стабільності, а також виклики, з якими стикається центральний банк в умовах сучасної економіки. Актуальність теми ролі Національного банку України у забезпеченні стабільності грошового обігу обумовлена складними економічними, політичними та соціальними умовами, в яких перебуває Україна. В умовах воєнного стану, економічних потрясінь та інфляційних викликів ключовим завданням НБУ є забезпечення макроекономічної стабільності, зокрема підтримання довіри до національної валюти та банківської системи. Ефективна політика центрального банку сприяє мінімізації негативних наслідків кризових явищ для економіки та громадян. Значення грошового обігу для економічного розвитку країни важко переоцінити, оскільки він є основою функціонування ринкових відносин. В умовах війни та посткризового відновлення питання підтримки стабільного рівня інфляції, регулювання обмінного курсу гривні та контроль за банківськими операціями набувають особливої ваги. НБУ має відігравати центральну роль у забезпеченні економічної стійкості шляхом проведення зваженої монетарної політики та активного втручання в разі системних ризиків. У статті детально аналізуються інструменти монетарної політики, які використовує НБУ для контролю за інфляцією, регулювання обмінного курсу та забезпечення ліквідності банківської системи. Також розглядається вплив міжнародного досвіду на формування підходів НБУ до вирішення фінансових кризових ситуацій. Крім того, запропоновано рекомендації щодо вдосконалення роботи НБУ для досягнення стабільності грошового обігу, підвищення довіри населення до фінансової системи та забезпечення сталого економічного розвитку України. Висновки роботи спрямовані на визначення перспективної ролі НБУ в умовах сучасних викликів та кризових явищ.