Правомірна поведінка як складова професійно-педагогічної мобільності майбутніх педагогів, що навчаються на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти - Доктор, Давид Зіновійович; Ієвлєв, Олександр Миколайович (Академічні візії, 2025)
Вирішення проблеми формування правомірної поведінки студентів є важливим завдання, що повстало перед науковцями й педагогами України в умовах інтеграції до Європейського простору вищої освіти. Правомірна поведінка є необхідною умовою успішності професійної діяльності майбутніх педагогів та зумовлює високий рівень їх професійно-педагогічної мобільності. Вивчання правил правомірної поведінки студентами передбачає опанування відповідних правових дисциплін, роботу кураторів академічних груп та відповідних підрозділів закладу вищої освіти. Однак навчання студентів в умовах бакалаврату не передбачає, як свідчить проведений нами аналіз освітніх програм, вивчення правових дисциплін. Через те формувати правомірну поведінку майбутніх педагогів доцільно разом із їх професійно-педагогічною мобільністю. При такому підході правомірна поведінка виступатиме складовою професійно-педагогічної мобільності. Професійно-педагогічна мобільність визначає оптимальну взаємодію педагогом зі студентами, колегами та керівниками з урахуванням специфіки професійної діяльності та системи освіти, ефективне реагування на виклики сучасного суспільства, що не можливо без дотримання правил правомірної поведінки. Включення параметрів правомірної поведінки до конструкта «професійно-педагогічна мобільність» можливо, по-перше, через доповнення групи якостей професійно мобільної особистості якостями, що визначають правомірну поведінку людини, по-друге, вкладенням до конструкта відповідних компетентностей (із врахуванням вже наявних у чинних освітніх програмах).