Методи активізації мовленнєвої діяльності у студентів немовних спеціальностей - Книш, Тетяна Валентинівна; Гончар, Катерина Леонідівна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню методів активізації мовленнєвої діяльності у студентів немовних спеціальностей з урахуванням сучасних освітніх тенденцій та викликів у викладанні іноземної мови. Мета дослідження – визначення ефективності традиційних, інноваційних та дистанційних методів навчання іноземної мови у формуванні комунікативної компетентності студентів немовних спеціальностей. Результати дослідження показують, що традиційні методи навчання, які домінують у немовних закладах вищої освіти, не забезпечують належного рівня мовленнєвої активності студентів. Використання словників, підручників та методичних матеріалів може бути ефективним лише за умов їх системного та адаптивного застосування. Виявлено, що інтерактивні методи, зокрема ігрові, імітаційні, діалогові технології, case-study, веб-квести, метод проєктів, проблемно-розв’язувальні діалоги, навчальні дискусії, аналіз конкретних ситуацій, рольові та ділові ігри, суттєво підвищують рівень комунікативної компетентності студентів. Практичне значення дослідження полягає у можливості застосування отриманих результатів для підвищення ефективності викладання іноземної мови у немовних закладах вищої освіти.