Порівняльний аналіз правового регулювання інтелектуальної власності в Україні та ЄС - Гутий, Богдан Володимирович (Академічні візії, 2024)
Стаття досліджує питання правового регулювання інтелектуальної власності в Україні та в Європейському Союзі. Головна увага зосереджена на нормативно-правових актах, які регулюють особливості захисту інтелектуальної власності у вітчизняному та міжнародному просторі. Приділено увагу гармонізації законодавства України з європейськими стандартами, які продовжують діяти в рамках сучасних інтеграційних процесів. Дослідження зосереджується на питаннях спільних та відмінних рис в охороні авторського, патентного права, торговельних марок та їх географічних меж. Проведено аналіз механізмів правозастосування та захисту прав інтелектуальної власності, їх видів та особливостей здійснення. Окремо зосереджено увагу на викликах, з якими зіштовхується Україна в процесі адаптації законодавства до вимог ЄС. Окреслено перспективи подальшого розвитку нормативно-правової бази, спрямованої на захист інтелектуальної власності в умовах цифрової трансформації, зокрема у сфері авторського права, патентування інноваційних розробок та регулювання використання об’єктів інтелектуальної власності в цифровому середовищі. Проаналізовано вплив новітніх технологій, таких як штучний інтелект на механізми захисту прав інтелектуальної власності. У статті досліджуються питання боротьби з порушеннями інтелектуальних прав, зокрема механізми притягнення до відповідальності за порушення, судову практику та можливості позасудового врегулювання спорів щодо охоронюваних об’єктів. Особливо увага приділена необхідності посилення міжнародного співробітництва та участі України в європейських та світових спільнотах, які зосереджені на захисті інтелектуальної власності. Разом з тим, окреслено перспективи подальшого розвитку правової бази, спрямованої на захист інтелектуальної власності, а також можливості вдосконалення правозастосовних нормативних механізмів. Автори роблять висновок про необхідність подальшої інтеграції української системи захисту інтелектуальної власності у європейську правову систему для створення ефективних механізмів захисту прав суб’єктів інтелектуальної власності.