Методи розвитку критичного мислення через вивчення англійської мови у ЗВО - Копосов, Дмитро Юрійович; Канонік, Наталія Петрівна; Струтинська, Тетяна Романівна (Академічні візії, 2025)
У сучасних умовах стрімкого розвитку інформаційного суспільства та глобалізації критичне мислення є однією з ключових компетенцій, необхідних для успішної інтеграції особистості в професійне та соціальне середовище. Особливо важливо розвивати ці навички у студентів закладів вищої освіти (ЗВО), адже вони безпосередньо зіштовхуються з величезним потоком інформації, який часто містить маніпулятивні елементи, фейки та упереджені судження. Вивчення англійської мови може стати ефективним інструментом розвитку критичного мислення, оскільки передбачає аналітичну роботу з текстами, участь у дискусіях та дебатах, що сприяє формуванню навичок аргументації та оцінки інформації. Мета – дослідити ефективність різних методів навчання англійської мови у ЗВО для розвитку критичного мислення студентів, а також запропонувати рекомендації щодо їхньої адаптації в освітньому процесі. Методи. У дослідженні використано комплексний підхід, що включає аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз методичних підходів до викладання англійської мови. Результати. Встановлено, що інтерактивні методи навчання, зокрема дебати, рольові ігри, аналіз автентичних текстів, написання есе та використання цифрових ресурсів, сприяють активному розвитку критичного мислення студентів. Водночас традиційні методики, що орієнтовані переважно на запам’ятовування матеріалу, мають обмежений вплив на формування аналітичних навичок. Висновки. Вивчення англійської мови у ЗВО є ефективним засобом розвитку критичного мислення студентів за умови використання сучасних методик, орієнтованих на активну комунікацію, аналіз та аргументацію. Запропоновані в дослідженні рекомендації можуть бути корисними для викладачів іноземних мов у ЗВО, а також для розробників освітніх програм, що прагнуть інтегрувати розвиток критичного мислення в процес вивчення мов. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на розробку конкретних стратегій адаптації інтерактивних методик до різних рівнів мовної підготовки студентів.