Сучасні підходи до забезпечення академічної доброчесності у закладах вищої освіти в епоху використання штучного інтелекту - Скоробогатова, Ольга Валентинівна; Суліма, Лариса Василівна (Академічні візії, 2025)
У сучасних умовах стрімкого технологічного розвитку процес отримання й поширення інформації стає дедалі доступнішим і простішим, що суттєво впливає на освітню й наукову сфери як у світі загалом, так і в Україні зокрема. Стаття спрямована на висвітлення особливостей академічної доброчесності в епоху використання штучного інтелекту у вищій освіті. У дослідженні використано широкий спектр матеріалів і методів, що дало змогу всебічно розглянути питання академічної доброчесності в контексті впровадження штучного інтелекту в освіту. Наукові праці вітчизняних і зарубіжних авторів сприяли розкриттю теоретичних і практичних основ академічної доброчесності, включаючи її значення для якості освіти. Аналітичні дані інформаційного агентства Copyleaks дали змогу кількісно оцінити рівень використання генеративного штучного інтелекту й академічного плагіату серед студентів у 2023–2024 роках в деяких країнах світу. Інформаційні бюлетені Academiq сприяли систематизуванню заходів, спрямованих на посилення академічної доброчесності у вищій освіті. У статті розглянуто поняття академічної доброчесності відповідно до законодавства України, окреслено основні форми її порушень. До цих порушень додано також використання штучного інтелекту в написанні наукових текстів. Зазначено, що надмірне використання штучного інтелекту може суперечити етичним нормам наукових досліджень і принципам академічної доброчесності. З появою в Україні таких цифрових інструментів, як ChatGPT, в освітньому середовищі відкрилися нові можливості для маніпуляцій академічною доброчесністю та іншими аспектами організації навчального процесу. Систематизовано цифрові застосунки для перевірки плагіату у закладах освіти (Plag, 1Plagiarism Detector, Copyleaks, Skandy та GPTZero), а також визначено в яких застосунках можна перевіряти матеріал на використання штучного інтелекту в наукових роботах. Автором визначено заходи щодо вдосконалення академічної доброчесності у закладах вищої освіти, які передбачають активну участь керівництва, розробку чіткої політики й механізмів її впровадження, інформування студентів і викладачів, а також контроль за дотриманням принципів доброчесності.