Соціальний вплив вуличних танців на процеси адаптації внутрішньо переміщених дітей в умовах культурних спільнот - Коробка, Тетяна Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Статтю присвячено аналізу впливу вуличних танців як форми мистецького самовираження на процеси адаптації дітей до нового середовища. У межах цього дослідження було використано такі наукові методи, як аналіз теоретичних і емпіричних джерел, синтез та порівняння, узагальнення, систематизація даних. З’ясовано, що українці, які опинилися в статусі внутрішньо переміщеної особи, стикаються з проблемою пристосування до нових культурних реалій. Діти особливо часто переживають значні соціальні та емоційні труднощі через зміну місця проживання та втрату звичних зв’язків. У внутрішньо переміщених дітей часто виникають психологічні проблеми, що можуть виявлятися в ускладненні спілкування, підвищеній дратівливості, агресії, тривожності, втраті довіри, почутті самотності та низькій самооцінці. Усі ці фактори ускладнюють соціалізацію та негативно впливають на виховання. Розвиток мистецьких практик серед дітей-переселенців може значно сприяти їхній адаптації до нової культури та полегшити їхню інтеграцію в суспільство, у якому вони опинились. Танці як форма мистецтва можуть слугувати тим терапевтичним інструментом, що допомагає дітям адаптуватися до нових культурних умов. Отримати позитивний соціальний досвід, побудувати зв’язки з іншими дітьми й дорослими, що є важливим аспектом процесу адаптації, діти можуть завдяки вуличним танцям. Визначено, що вуличні танці є поняттям, яке об’єднує всі сучасні танцювальні стилі, що виникли не в професійних студіях, а в повсякденному середовищі. Проаналізовано найпопулярніші стилі вуличного танцю, їхні особливості та вплив на розвиток танцювальної культури. Зокрема, було розглянуто такі стилі, як хіп-хоп, брейк-данс, локінг, поппінг та інші, що сформувалися на вулицях великих міст і здобули популярність у всьому світі. Кожен стиль має свої унікальні рухи, техніки та культурні особливості, що відображають соціальний контекст і музику того часу. Загалом, вуличні танці можуть бути ефективним засобом для підтримки соціальної інтеграції та психологічного благополуччя внутрішньо переміщених дітей, надаючи їм можливість адаптуватися до нової культурної реальності через творчість, що сприяє розвитку як особистісних, так і соціальних навичок.