Концепції stem-освіти при підготовці студентів економічних спеціальностей - Пенькова, Оксана Георгіївна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню досвіду й перспектив української STEM-освіти у вищій школі, зокрема в підготовці майбутніх фахівців економічного профілю. Зазначено, що розвиток навичок у галузі науки, технологій, інженерії та математики відкриває нові можливості для особистісного та професійного зростання. Наголошено, що здобуття STEM-освіти не тільки значуще для особистого розвитку, а й відкриває широкі перспективи для майбутньої кар’єри. Такий комплексний підхід до навчання допоможе підготувати фахівців, здатних ефективно розв’язувати складні завдання та вносити інновації в різні сфери діяльності. Встановлено, що STEM-освіта насамперед має на меті формування в студентів таких компетентностей, як дослідницької, стратегічної, концептуальної, когнітивної (здатність пізнавати нові знання, логічно мислити, пояснювати, аргументувати, рефлексувати), аксіологічної (здатність оцінювати проблему і власну ефективність), операційної. У статті проаналізовано європейський досвід розвитку STEM-освіти та виокремлено два ключових підходи до такого типу освіту – практико-орієнтований і міждисциплінарний, а також такі принципи, як особистісний підхід, постійне оновлення змісту, наступність, суспільна спрямованість, продуктивна мотивація, інтеграція, розвивальне та проблемне навчання. Визначено основні труднощі впровадження STEM-освіти, зокрема доступ до сучасних лабораторій, дослідницьких центрів, передових технологій, підтримка тісних зв’язків зі стейкхолдерами, представниками бізнесу й промисловості при створенні нових освітніх програм чи внесення змін до цих програм, забезпечувати студентів базами практик для стажувань, налагодження зв’язків і співпраці з провідними світовими компаніями, відчуття кон’юнктури ринку праці, щоб вчасно передбачити потребу й відкрити нові спеціальності, які стануть актуальними за 5-6 років.