Розумний стадіон як актуальний погляд на формування професійних спортивних споруд сучасності - Дарійчук, С. В.; Цибанюк, О. О.; Ніколайчук, О. П. (Академічні візії, 2025)
Розвиток спортивних споруд у XXI столітті відбувається в умовах цифрової трансформації, що змінює підхід до їхнього проєктування, управління та експлуатації. Концепція «розумного стадіону» передбачає використання інноваційних технологій, зокрема Інтернету речей (IoT), штучного інтелекту, автоматизованих систем контролю та аналізу даних. Це забезпечує підвищення ефективності управління, оптимізацію витрат, покращення безпеки та персоналізацію послуг для глядачів. У статті розглядаються ключові технології, що застосовуються на сучасних стадіонах, зокрема системи моніторингу енергоспоживання, аналітики потоків відвідувачів, цифрових сервісів та інтеграції з міською інфраструктурою. Визначено основні виклики, пов’язані з упровадженням розумних технологій у спортивну інфраструктуру, включаючи питання кібербезпеки, екологічної стійкості та фінансової доцільності. Результати дослідження можуть бути використані для розробки стратегій цифровізації спортивних споруд, що сприятиме їхній ефективності та інтеграції в розумні міста