Ефективність обманних рухів в сучасному волейболі: напад - Цибанюк , О. О.; Молдован, А. Д. (Академічні візії, 2024)
Одним із важливих елементів ефективної атаки у волейболі є використання обманних рухів (фінтів), які дозволяють дезорієнтувати суперника, знизити ефективність його захисних дій та створити сприятливі умови для результативного удару. Обманні рухи можуть застосовуватися як на рівні індивідуальної техніки нападників, так і в межах командної тактики. У рамках дослідження проведено педагогічний експеримент за участю волейболістів, спрямований на вдосконалення навичок виконання фінтів у нападі. Використання спеціальних комплексів вправ, спрямованих на розвиток координації, спритності та швидкісно-силових характеристик, дозволило суттєво підвищити ефективність атакуючих дій команди. Було зафіксовано збільшення кількості успішних атак із використанням фінтів. Включення обманних рухів до системи підготовки волейболістів сприятиме підвищенню їхньої тактичної варіативності та результативності атак.