Аналіз факторів, що впливають на ефективність виконання судових рішень в Україні - Баськов, Віталій Васильович; Грінь, Андрій Анатолійович; Горішній, Олег Олександрович (Академічні візії, 2025)
Ефективне виконання судових рішень є невіддільною складовою правової системи кожної держави. В Україні, попри законодавчі реформи та створення нових інститутів для забезпечення виконання рішень, проблема з їхньою реалізацією залишається актуальною. Низька ефективність виконання судових рішень є перешкодою для дотримання прав та свобод громадян і бізнесу. Метою дослідження є аналіз основних чинників, що впливають на ефективність виконання судових рішень в Україні, та розроблення рекомендацій щодо її підвищення. Для цього аналізуються як внутрішні правові аспекти, так і зовнішні економічні та соціальні чинники. У процесі дослідження було застосовано аналітико-синтетичний метод, який дозволив проаналізувати й систематизувати наукові праці провідних науковців, порівняльно-аналітичний метод, який уможливив зіставлення міжнародної практики, метод наукового абстрагування, який сприяв формулюванню висновків та узагальненню отриманих результатів. У статті визначено основні проблеми, що заважають належному виконанню рішень, зокрема, правові, організаційні та соціально-економічні аспекти. Проаналізовано роль судових приставів, ефективність наявних механізмів примусового виконання рішень, а також вплив економічної ситуації на реалізацію судових рішень. У статті також розглянуті міжнародні практики та рекомендації, що можуть бути застосовані для покращення ситуації в Україні. Зазначено, що для підвищення ефективності виконання судових рішень в Україні необхідно здійснити реформу законодавства. Удосконалення законів щодо виконання судових рішень, уточнення процедур та підвищення відповідальності за їх невиконання є важливими кроками до забезпечення ефективності правової системи. Крім того, необхідно значно покращити організаційну структуру виконання судових рішень, розширити кількість судових приставів, підвищити їхню кваліфікацію та забезпечити їх необхідними ресурсами для належного виконання рішень. Для забезпечення економічної стабільності та ефективного стягнення боргів важливо створити умови для покращення платоспроможності боржників і посилити санкції за невиконання судових рішень. Одним з важливих кроків є посилення соціальної обізнаності громадян щодо їхніх прав і механізмів захисту. Усі ці заходи допоможуть знизити рівень порушень прав громадян і бізнесу, а також підвищити довіру до судової системи України.