Особливості функціонування будівельних підприємств у розрізі регіонів України - Лопатка, С. С. (Академічні візії, 2023)
У статті здійснено комплексне дослідження чинників, що впливають на функціонування підприємств будівельного сектора в регіонах України, з урахуванням їхнього впливу на соціально-економічний розвиток, інвестиційну активність і просторову диференціацію. Обґрунтовано, що будівельні підприємства відіграють роль мультиплікатора економічного зростання, створюючи передумови для розширення виробничої бази, розвитку інфраструктури, підвищення рівня зайнятості та покращення інвестиційного клімату. За результатами регіонального аналізу встановлено наявність стабільного зв’язку між валовим регіональним продуктом і обсягами будівельної продукції, що дозволило окреслити типові моделі будівельної активності в межах адміністративно-територіальних одиниць. Значну увагу приділено оцінці інфраструктурної складової, зокрема якості транспортних вузлів, логістичних маршрутів і забезпеченості інженерними мережами, що виявились критичними для ефективного функціонування підприємств будівельної галузі. У межах дослідження застосовано кластерний аналіз, що дозволив виокремити регіони з подібними умовами ресурсного забезпечення, серед яких Київська, Львівська та Дніпропетровська області продемонстрували найбільш сталу інституційну й економічну структуру. На основі результатів дослідження запропоновано напрями оптимізації державної регіональної політики у сфері підтримки будівництва, з урахуванням просторової асиметрії, ресурсної місткості та логістичної доступності. Практична цінність полягає у можливості використання виявлених кластерних закономірностей для формування цільових інвестиційних програм, покращення регіональної інфраструктури та посилення конкурентоспроможності підприємств будівельного сектора у повоєнний період.