Сучасні цифрові інструменти у процесі відбору футболістів - Гончарова, Наталія Миколаївна; Головач, Інна Іванівна; Гацко, Олена Володимирівна (Академічні візії, 2025)
У сучасному футболі процес селекції гравців набуває стратегічного значення для формування конкурентоспроможних команд. Традиційні методи відбору, що базуються переважно на інтуїтивних оцінках тренерів, перегляді відеозаписів та базовій статистиці, вже не задовольняють вимоги висококонкурентного спортивного середовища. Метою дослідження є розробка комплексної моделі відбору футболістів, яка поєднує цифрові інструменти (штучний інтелект, віртуальну реальність, візуалізацію даних) із психологічною оцінкою та індивідуалізованим аналізом. У роботі представлено багаторівневу систему селекції, що включає: AI-аналіз ігрової статистики та біомеханічних показників, візуалізаційне оцінювання стилю гри, скаутські звіти, VR-тестування когнітивних здібностей і фінальну інтегровану оцінку. Методологія дослідження базується на міждисциплінарному підході, що поєднує спортивну аналітику, психологію та інформаційні технології. Результати демонструють ефективність поєднання цифрових технологій для зменшення суб’єктивності, покращення прогнозованості і об'єктивізації процесу відбору. Зазначено переваги кожної технології, а також потенційні обмеження, пов’язані з вартістю, потребою в якісних даних та ризиком неправильної інтерпретації. У висновках наголошено, що впровадження сучасних цифрових технологій — штучного інтелекту, віртуальної реальності та візуалізації даних — забезпечує об'єктивність процесу відбору футболістів. Кожна з технологій виконує унікальну функцію в системі селекції, а їх поєднання створює умови для формування прозорого, науково обґрунтованого та комплексного підходу до оцінки потенціалу гравців. Водночас, підкреслено важливість подолання викликів, пов’язаних із вартістю впровадження, якістю вхідних даних і складністю інтерпретації результатів, що вимагає створення інтегрованої, адаптивної моделі відбору.