Розробка індивідуалізованих освітніх траєкторій навчання здобувачів вищої освіти за допомогою штучного інтелекту - Краснопольський, Володимир Едуардович; Пермінова, Людмила Аркадіївна; Фронченко, Юрій Олександрович (Академічні візії, 2025)
У статті розглядаються можливості використання штучного інтелекту для розробки індивідуалізованих освітніх траєкторій здобувачів вищої освіти. Оцінено сучасний стан досліджень у цій сфері, зокрема, питання використання ШІ для адаптивного навчання, персоналізації освітніх процесів та моніторингу досягнень учнів. Зазначається, що використання ШІ дозволяє створювати персоналізовані траєкторії навчання, які відповідають інтересам і здібностям учнів, що своєю чергою підвищує ефективність навчання. Важливим аспектом є визначення переваг і викликів, пов’язаних із впровадженням таких технологій в освітні системи, зокрема можливі труднощі з інтеграцією ШІ в традиційні освітні процеси, а також питання безпеки даних і алгоритмічних упереджень. У статті викладено концептуальні підходи до створення ефективних індивідуалізованих траєкторій навчання, які відповідають сучасним освітнім вимогам і потребам студентів, враховують їх інтереси, здібності та професійну підготовку. Підкреслюється важливість інтеграції ШІ для підвищення якості та доступності вищої освіти, а також оптимізації освітніх процесів на основі персоналізованих даних для досягнення високих академічних результатів.